Levenswijs

Lespakket Levenswijs

Kennismaken met de oudere generatie door hun levensverhalen

Vief vzw, de initiatiefnemer van de podcast Levenswijs, heeft als ouderenvereniging aandacht voor de beeldvorming over ouderen. De podcast en ons scholenproject “GensConnect” kadert hierbinnen. Met GensConnect trekken we met enthousiaste ouderen van Vief naar secundaire scholen voor een les over ageisme.

Tijdens deze les gaan jong en oud in dialoog over vooroordelen en stereotypes die leven bij beide generaties.

Bouwen van bruggen tussen de verschillende generaties

Dit project is een groot succes, zo groot dat we niet op elke vraag konden ingaan. Daarom heeft Vief beslist om een lespakket te ontwikkelen, zodat leerkrachten zelf aan de slag kunnen met het thema. Het lespakket bestaat uit een handleiding voor leerkrachten en een bundel voor leerlingen. Het lespakket (met een duurtijd van 2 tot 6 lesuren) is gebaseerd op de podcast Levenswijs en gericht op het bouwen van bruggen tussen de verschillende generaties. Leerlingen maken via het lespakket kennis met de generatie 65-plussers door hun levensverhalen en worden zich bewust van hun eigen vooroordelen.

Dit lespakket is geschikt voor leerlingen uit de eerste, tweede en derde graad, zowel voor A-stroom als B-stroom. De opdrachten zijn slechts voorstellen. U mag ze naar eigen goeddunken wijzigen, aanvullen en gebruiken.

Mogen we u vragen ons via info@vief.be een seintje te geven als u met het pakket aan de slag gaat? Suggesties en/of reacties mogen ook altijd ingestuurd worden.

Hieronder kan u zowel de handleiding als de oefenbundel voor leerlingen downloaden. 

Beluister alle verhalen op
logo vief
logo vlaanderen